Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.04.2013 02:47 - Протестът – будилник на заспалия българин
Автор: giia Категория: Политика   
Прочетен: 1094 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 02.04.2013 01:56


Чуваш ли, народе, натрапчивия шум от будилник в далечината?

      „Как да не го чувам, нали това е нашият протест!” – извика някой от улицата и заглъхна в хаоса от гласове. Да, народът се събуди от дълбокия си сън. Също както диво животно излиза от зимната си летаргия – бавно, тежко, но сигурно. Един протест срещу сметките за ток беше достатъчен, за да се превърне в будилник за заспалия българин. Макар първоначално всичко да беше плахо и несигурно, народът се осмели да продължи. Тълпите изпълниха родните улици, показаха, че в България все още има жажда за живот. Негодуванието се превърна в мощен глас за справедливост. Вълна от желания заля страната. Но дали вече сме напълно будни? Дали не ни трябва поне още една доза кафе? В очите гори жажда, но знаем ли как да я утолим?

       Искаме промяна. Искаме по-добър начин на живот. Искаме свобода, действащи закони, справедливост и искаме… искаме, искаме… Излизаме на протести, отново с исканията си, а не вземаме адекватни мерки за промяна. Правителството направи умел ход в предизборната игра като подаде оставка си и остави народа да блуждае по улиците в своето опиянение. И в крайна сметка – отговори няма, а въпросите и желанията се множат. „Дела трябват, а не думи” – са били думите на Левски, отправени към Каравелов и сега те са най-актуални, защото Дякона съзира нуждата от организация, която ни е толкова необходима днес. За да има резултат трябва да има и действие, за съжаление само желание не е достатъчно. Така можем да стигнем до извода, реалността ни не е толкова розова, колкото изглежда от началото на протестите.

    Някои медии започнаха да асоциират положително обстановката в страната с „арабската пролет” и да говорят за българска такава. Но кое е положителното в настоящата ситуация? Може би това са политическата и икономическата ни криза, или актовете на самозапалване от преди броени дни, а може би и изпращаните от политическите партии вандали по време на мирните протести. И докато истинската пролет облича природата с нова премяна, „българската пролет” прегръща своите деца с глад и мизерия. Но сега това не е важно, всяка кауза има своите жертви. Важното сега е, че народът не спи, че будилникът звъни и че улиците са пълни с протестиращи хора. Тълпата иска и търси, нищо, че все още не е ясно какво. Пък и нали всяка задача си имала решение, значи все някога и нашата ще се реши. Надявам се това да се  случи по-скоро.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: giia
Категория: Други
Прочетен: 46506
Постинги: 9
Коментари: 1
Гласове: 7
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031